آذربایجان شرقی اقلیمی سردسیر در شمالغرب ایران است. سرزمینی که به پایمردیهای مبارزانی چون ستارخان و باقرخان، به تدبیر زنان هنرمند، به طبیعت استوار و باصلابت و به خوردنیهای خوشمزه و رنگارنگ شناخته شده است.
آذربایجان شرقی یکی از استانهای ایران به مرکزیت شهر تبریز است که در شمال غربی کشور قرار دارد. علاوه بر کلان شهر تبریز، سیزده شهرستان دیگر نیز این استان را شامل می گردند که عبارتند از : آذرشهر، اهر، اسکو، بستانآباد، بناب، جلفا، سراب، عجبشیر، کلیبر، مراغه، مرند، میانه و ورزقان. این استان که به اختصار با نام آ.شرقی شناخته می شود، از نظر وسعت در رتبه یازدهم و از نظر جمعیت در رتبه ششم استان های کشور قرار دارد.
آذربایجان شرقی از شمال با کشورهای آذربایجان و ارمنستان، از غرب و جنوب غرب با استان آذربایجان غربی، از شرق با استان اردبیل و از جنوب با زنجان، همجوار است. مهمترین رود جاری در این استان، رود مرزی و خروشان اَرَس و بلندترین نقطه اش قله سهند با ارتفاعی بیش از ۳۷۰۰ متر می باشد.
پیش شماره تلفن های ثابت در این استان ۰۴۱ بوده و خطوط تلفن دائمی اوپراتور همراه اول با ۰۹۱۴ شروع می شود. همچنین پلاک گذاری خودروهای این استان با کد ایران ۱۵، ۲۵ و ۳۵ انجام می گردد. پلاک با کد ایران ۱۵ جهت شهر تبریز و کد ایران ۲۵ و ۳۵ جهت شهرستان های استان مد نظر قرار گرفته شده است، به گونه ای که، حرف(ب،۲۵) جهت مراغه، حرف(ج،۲۵) جهت مرند، حرف(د،۲۵) جهت میانه، حرف(س،۲۵) جهت اهر، حرف(ص،۲۵) جهت سراب، حرف(ط،۲۵) جهت جافا و هادیشهر، حرف(ق،۲۵) جهت هشترود، حرف(ل،۲۵) جهت بناب، حرف(م،۲۵) جهت بستان آباد، حرف(ن،۲۵) جهت شبستر، حرف(و،۲۵) جهت کلیبر، حرف(ه،۲۵) جهت هریس، حرف(ی،۲۵) جهت آذرشهر، حرف(ب،۳۵) جهت اسکو و ایلخچی، حرف(ج،۳۵) جهت ورزقان، حرف(د،۳۵) جهت عجبشیر، حرف(س،۳۵) جهت قره آغاج و حرف(ص،۳۵) جهت ملکان تعیین شده است.
آذربایجان شرقی رتبه اول صادرات غیرنفتی در کشور را دارد. همچنین به جهت داشتن صنایع بزرگ و کارخانههای مادر، یکی از مهمترین قطب های صنعتی کشور است. وجود کارخانههای بزرگ صنعتی و تولیدی در زمینه هایی مانند پمپ، لیفتراک، الکتروموتور، دیزل، بلبرینگسازی، پیستونسازی، تخته فشاری و نئوپان، کارخانه گچ، سیمان، کبریتسازی، چرمسازی، حولهبافی، بافندگی، نساجی، ریسندگی، موکت و همچنین وجود نیروگاه حرارتی تبریز، کارخانه پتروشیمی و پالایشگاه تبریز، باعث شده که این استان و مخصوصاً تبریز، به بزرگترین قطب صنعتی کشور تبدیل شود.
گردشگران در سفر به آذربایجان شرقی از طعمهای دلپذیر غذاهای محلی خاطرهای خوشایند به همراه خواهند برد. به جز کوفته و دیزی آذری که معروفترین غذاهای این استان هستند و تمام مسافران بیتردید آنها را امتحان میکنند، انواع غذاهای محلی مثل کباب بُناب، دلمهی برگ مو، دلمهی کلم، خیتاب، دویماج، بیناب خوروشی، آیران آشی، سوغان آشی و انواع نانها و شیرینیها مثل نان اسکو، نان اهری، نان روغنی، قرابیه، سوجوق و باسلوق، خوردنیهایی هستند که چشیدن آنها سفر را برای گردشگران رنگینتر و خاطرهانگیزتر میکند.
فرش و قالی، گلیم، چاپهای سنتی، رودوزیها و بافتنیها، نگارگری، پارچهبافی، نقرهسازی و مَمَقاندوزی از مهمترین صنایع دستی استان آذربایجان شرقی به شمار میآیند. سفالگری، سوزندوزی و سبدبافی، ساخت سازهای محلی، تراش سنگ و زیورآلات سنتی هم در بیشتر نقاط استان انجام میشود.
بیشتر سوغاتیهای این استان را انواع شیرینیهای محلی تشکیل میدهد؛ نوقا، ریس، قرابیه، حلوای هویج، حلوای گردوی اسکو، باقلوا، سوجوق و باسلوق شیرینیهایی هستند که میتوان به عنوان سوغات سفر به آذربایجان تهیه کرد. در کنار آن آجیل تبریز، صنایع دستی و زیورآلات دستساز این استان هم میتواند رهآورد خوبی برای کسانی باشد که در خانه منتظر بازگشت گردشگران هستند.
پارک ائلگلی تبریز، جنگلهای ارسباران در مرزهای شهرستان کلبیر، ورزقان و اهر، روستای کندوان در اسکو، قلعه بابک کلیبر، عمارت شهرداری تبریز، بازار تاریخی تبریز، رصدخانه مراغه، مسجد کبود تبریز، آبشار آسیاب خرابه در جلفا، کوه عون ابن علی تبریز و تالاب قوری گل در نزدیکی بستانآباد از مکانهای دیدنی آذربایجان شرقی است.
سایت راه افتخار در این جا تصاویری از برخی اماکن دیدنی استان آذربایجان شرقی را برای شما قرار داده شده است:










