اردبیل، سرزمین سرسبز و جذاب شمال غرب کشور، در نیمه اول سال، یکی از باور نکردنی ترین طبیعت های ایران را دارد که به همین خاطر میتواند در فهرست اولویتهای سفر بومگردها و طبیعت دوستان ایران قرار بگیرد. این استان از شمال به جمهوری آذربایجان، از شرق به استان گیلان، از جنوب به استان زنجان و از غرب به استان آذربایجانشرقی محدود است. استان اردبیل شامل شهرستانهای اردبیل، بیلهسوار، پارسآباد، خلخال، مشکینشهر، مغان، نمین، نیر و کوثر (کیوی) است.
رودخانههای فراوان و کوههای مرتفع در بخشهای مختلف استان وجود دارد. سبلان سومین قله مرتفع و آتشفشانی ایران دارای چشمههای آب گرم طبیعی در استان است و گرمترین چشمه آب گرم طبیعی جهان در این منطقه قرار دارد.
بلندترین نقطه استان اردبیل، کوه سبلان با ارتفاع تقریبی ۴۸۱۱ متر و مهمترین رود این استان، رود ارس می باشد.
پیش شماره تلفن های ثابت در این استان ۰۴۵ بوده و خطوط تلفن دائمی اوپراتور همراه اول با ۰۹۱۴ شروع می شود . همچنین پلاک گذاری خودروهای این استان با کد ایران ۹۱ انجام می گردد، به گونه ای که حرف(ب، ج،د) جهت اردبیل، حرف(س) جهت پارس آباد، حرف(ص) جهت خلخال، حرف(ط) جهت گرمی، حرف(ق) جهت مشکین شهر، حرف(ل) جهت بیله سوار، حرف(م) جهت نیر، حرف(ن) جهت نمین و حرف(و) جهت کوثر تعیین شده است.
ظرفیتهای طبیعی ییلاقهای دامنه سبلان و دشتهای وسیع اردبیل، مغان و مشگینشهر، این استان را در زمینه کشاورزی و دامپروری مستعد ساخته است. گندم، جو، سیبزمینی، پیاز، بذر چغندر قند، حبوبات، دانههای روغنی ذرت، انواع میوهجات مانند سیب، گلابی، آلبالو، زردآلو و هلو از محصولات کشاورزی این استان است. تولید پروتئین، پرورش ماهی، زنبورداری و تولید عسل از تولیدات دامی است که علاوه بر مصرف در داخل کشور، بخشی از آن جزو اقلام صادراتی کشور نیز محسوب میشود. همچنین استان اردبیل دارای ۸ شهرک صنعتی، کارخانههای بزرگ نساجی، سیمان، ذوب آهن و کشت و صنعت است.
آش میوه یکی از غذاهای سنتی خاص استان اردبیل است که برای تهیهی آن از میوههای خشک استفاده میشود. آش دوغ دیگر غذای محلی استان اردبیل است که در آن از نخود، برنج، دوغ محلی، سبزی، ماست و … استفاده میشود. پیچاققیمه غذای لذیذ دیگریست که برای تهیه آن از بادام، گوشت، پیاز، تخم مرغ، و برگمو استفاده میشود. خوردن ساجکباب یا ساج قورما را هم نباید از یاد برد. این غذا با گوشت، پیاز، روغن حیوانی، نان لواش خشک، ماست، سیر و نمک و فلفل تهیه میشود. خَشیل نیز از غذاهای پرطرفدار اردبیل در فصول سرد سال است که با شیرهی خرما (عسل)، بلغور گندم، آرد، کره، دارچین و شکر تهیه میشود.
ورنی یکی از صنایع دستی استان اردبیل است. ورنی با استفاده از نخهای پشمی یا ابریشمی و یا تلفیقی از این دو بافته میشود و گاهی به عنوان زیرانداز از آن استفاده میشود. عشایر ائلسوون دشتمغان از عمدهترین تولیدکنندگان ورنی هستند. گلیم، جاجیم، خراطی چوب، جورابسنتی و نمد از دیگر صنایع دستی استان اردبیل هستند. مفرش و اُجاق قَراقی از دیگر صنایع دستی هستند که عشایر استان اردبیل به تولید آن میپردازند.
عسل، سرشیر و کرهی محلی از سوغاتیهای مشهور استان اردبیل هستند. حلوای سیاه یکی ازخوراکیهای قدیمی و معروف این استان است. باقلوا و نان فطیر استان اردبیل هم طرفداران زیادی دارد.
استان اردبیل مملو از آثار ارزشمند تاریخی، دیدنیهای طبیعی و منزلگاه مردمی با فرهنگ اصیل و غنی است که خود یکی از دلایل محبوبیت آن در بین مسافران و گردشگران بهشمار میرود.
بقعه شیخ صفیالدین اردبیلی، دریاچه شورابیل اردبیل، دریاچه نئور در ۴۸ کیلومتری جنوب شرقی اردبیل، بازار قدیمی اردبیل، پل معلق مشگینشهر، کهنهقلعه مشگینشهر، پیست اسکی آلوارس سرعین که بزرگترین پیست اسکی ایران است، جنگل فندقلو در نمین، پیست اسکی روی چمن جنگل فندقلوی نمین، آبگرم شابیل و دریاچه آتگولو شیروان دره در مشگینشهر، بقعه سید امینالدین جبراییل در اردبیل، مقبره شیخ حیدر مشگینشهر، کلیسای مریم مقدس اردبیل، موزه مردمشناسی اردبیل، مسجد جامع اردبیل، عمارت آقازاده اردبیلی در اردبیل، مجتمعهای آبگرم مشگین شهر و سرعین مانند مجتمع آب درمانی سبلان سرعین و دهکده سنگی ویند کلخوران سرعین از جمله این دیدنیها به شمار میروند.
در زیر تصاویری از اماکن دیدنی استان اردبیل قرار داده شده است:


بازار بزرگ اردبیل















