اصفهان، استانِ گنبدهای فیروزهای، دیوارههای اسلیمی، پلهای معروف و بناهای کمنظیر در مرکز ایران است. این استان سومین استان پرجمعیت و ششمین استان پهناور ایران است. جمعیت استان علاوه بر فارسها، از لرهای بختیاری، گُرجیها و جمعیت اندکی از ارمنیها و یهودیها تشکیل میشود. بخش بزرگی از مساحت آن پوشیده از کویر و بیابان است که در سالهای گذشته به دلیل خشکسالی به مساحت آنها افزوده شده است.
استان اصفهان با وجود در برداشتن ۱۰ درصد از مساحت بیابانهای کشور، یکی از پرجمعیتترین استانهای ایران است که شامل ۲۳ شهرستان میشود. آرانوبیدگل، اردستان، اصفهان، برخوار و میمه، بوئین و میاندشت، تیران و کرون، چادگان، خمینیشهر، خوانسار، خور و بیابانک، سمیرم، شهرضا، دهاقان، فریدن، فریدونشهر، فلاورجان، کاشان، گلپایگان، لنجان، مبارکه، نایین، نجفآباد و نطنز شهرستانهای استان اصفهان هستند. اصفهان از شرق به استانهای یزد و خراسان جنوبی، از شمال به استانهای سمنان، قم و مرکزی، از غرب به استانهای لرستان و چهارمحال و بختیاری و از جنوب به استانهای کهگیلویه و بویراحمد و فارس محدود میشود.
پیش شماره تلفن های ثابت در این استان ۰۳۱ بوده و خطوط تلفن دائمی اوپراتور همراه اول با ۰۹۱۳ شروع می شود. همچنین پلاک گذاری خودروهای این استان با کد ایران ۱۳، ۲۳ و ۴۳ انجام می گردد. پلاک با کد ایران ۱۳ جهت شهر اصفهان و کد ایران ۲۳ و ۴۳ جهت شهرستان های استان مد نظر قرار گرفته شده است، به گونه ای که، حرف(ب،۲۳) جهت کاشان، حرف(ج،۲۳) جهت نجف آباد، حرف(د،۲۳) جهت شهرضا، حرف(س،۲۳) جهت خمینی شهر، حرف(ص،۲۳) جهت گلپایگان، حرف(ط،۲۳) جهت نطنز، حرف(ق،۲۳) جهت اردستان، حرف(ل،۲۳) جهت خوانسار، حرف(م،۲۳) جهت نایین، حرف(ن،۲۳) جهت سمیرم، حرف(و،۲۳) جهت فریدون شهر، حرف(ه،۲۳) جهت فلاورجان،حرف(ی،۲۳) جهت زرین شهر، حرف(ب،۴۳) جهت فریدن، حرف(ج،۴۳) جهت مبارکه، حرف(د،۴۳) جهت میمه، حرف(س،۴۳) جهت آران و بیدگل، حرف(ص،۴۳) جهت تیران و حرف(ط،۴۳) جهت چاودگان تعیین شده است.
این استان قطب تولیدات آهن و فولاد کشور و از مهمترین مراکز تهیه و تولید صنایعدستی ایران است.
این استان در مرکز فلات ایران واقع و بخشهای وسیعی از آن با بیابان پوشیده شده است. بخشهایی از آن نیز شامل سرزمینهای کوهستانی با آبوهوایی معتدل است. رود زیبای زایندهرود که از ارتفاعات جنوب غرب ایران سرچشمه میگیرد از این استان عبور میکند. بلندترین نقطه در این استان مربوط به کوه شاهانکوه با ارتفاع تقریبی ۴۰۴۰ متر می باشد.
بریانی چرب و لذیذ، کاله جوش، اشکنه، کباب زردک، یخمه ترش، حلیم بادمجان و کشک بادمجان، یخنی لوبیا، قیمه ریزه، آش سماق، شله بریان با زیره و دسر خوشطعم خورش ماست، غذاهایی هستند که سفر به اصفهان فرصت چشیدن آنها را در اختیار گردشگران میگذارد.
معروفترین رهآورد اصفهان گز شیرین، تهیه شده از انگبین و مغز پسته یا مغز بادام است. پولکی و نبات اصفهان، گردو و عسل خوانسار، خشکبار، برنج لِنجان، کلوچه برنجی، برشتوک، جوز قندی (که از نوعی هلوی محلی به نام الگ تهیه میشود)، انواع نقرهکاریها، سفرههای قلمکار و دیگر صنایع دستی را میتوان از سفر به اصفهان با خود به یادگار برد.
اصفهان را قطب هنرهای دستی ایران میدانند و در هر گوشهای از شهر میتوان صنعتگر یا هنرمندی را یافت که این ادعا را تایید کند. افزون بر فرش و گلیم و مینا، در بازارهای اصفهان میتوان هنرمندانی را دید که به خاتمکاری، گچبری، گرهچینی، کاشیکاری، مسگری، منبتکاری، سفالگری، قلمزنی، مینیاتور، زری و مخملبافی، قلمکاری (روی پارچه و سفره) و فیروزهکوبی مشغول هستند و مهمترین صنایع دستی این استان را خلق میکنند.
استان اصفهان پر از جاذبههای گردشگری طبیعی و باستانی است. برای سفر به این استان باید چند هفته زمان صرف کرد تا تمامی شگفتیهای آن را دریافت. آثار تاریخی مانند میدان نقش جهان، پل خواجو، سی و سه پل، کاخ چهل ستون، منار جنبان، باغ فین، روستای ابیانه، خانهی بروجردیها و حمام تاریخی خانعلی سمیرم در کنار جاذبههای طبیعی از جمله آبشار نیاسر، دشت لالههای واژگون در گلستانکوه، آبشار سمیرم، حناعلیشاه و آبشار بی بی سیدان، استان اصفهان را به بهشتی زمینی تبدیل کرده است.
در زیر تصاویری از اماکن دیدنی استان اصفهان قرار داده شده است:

















