قزوین در دوران صفویه برای مدتی پایتخت ایران بوده است. شهری که خیابان سپه، اولین خیابان مدرن ایران در مرکز آن خودنمایی میکند. استان قزوین از نظر جغرافیایی یکی از جذابترین استانهای کشورمان است که از یک سو به دشت میرسد و از سوی دیگر به کوههای البرز. استانی با جاذبههای تاریخی و طبیعی بسیار که فاصلهی کم آن از تهران، باعث شده به مقصدی عالی برای پایتختنشینان تبدیل شود.
استان قزوین از شمال به رشته کوههای البرز میرسد و با استانهای گیلان و مازندران همسایه است. این استان از سمت شرق به استان البرز میرسد و استان زنجان در غرب آن واقع شده است. استانهای همدان و مرکزی نیز همسایههای جنوبی قزوین هستند.
استان قزوین به علت قرارگیری در دامنههای سر سبز رشته کوه البرز دارای قلل مرتفع بسیاری است که از میان آنها دو قله به نامهای خشچال به ارتفاع ۴۱۸۰ متر و نگین قلههای البرز، شاه البرز به ارتفاع ۴۳۰۰ متر از معروفترین، مرتفعترین و پر صعودترین قلل استان قزوین میباشند.
استان قزوین از نظر جمعیتی در رتبه بیست و یکم و از نظر وسعت در رتبه بیست و ششم استان های کشور قرار دارد. شهر قزوین مرکز استان و علاوه بر آن شامل 5 شهر دیگر می باشد که عبارتند از: آبیک، تاکستان، البرز، بویین زهرا و آوج.
پیش شماره تلفن های ثابت در این استان ۰۲۸ بوده و خطوط تلفن دائمی اوپراتور همراه اول با ۰۹۱۲ شروع می شود. همچنین پلاک گذاری خودروهای این استان با کد ایران ۷۹ و ۸۹ انجام می گردد، که کد ۷۹ جهت راهنمایی و رانندگی قزوین و شهرستان البرز منظور شده و کد ۸۹ جهت سایر شهرستان های این استان در نظر گرفته شده است. به گونه ای که حرف(ب) جهت تاکستان، حرف(ج) جهت بویین زهرا و آوج، حرف(د) آبیک اختصاص یافته است.
با توجه به تفاوت ارتفاع و موقعیت جغرافیایی بخشهای مختلف قزوین، شرایط آبوهوایی نیز در شهرهای این استان متفاوت است. در بخشهای شمالی و ارتفاعات جنوب غربی استان شاهد آبوهوای سرد کوهستانی هستیم. در دامنهها و کوهپایهها اما هوا معتدلتر است و در دشتها آبوهوایی خشک تا نیمه خشک حکمفرماست. در بخشهایی از استان قزوین، مانند طارُم و درهی شاهرود، حتی نشانههای آبوهوای مرطوب گرمسیری حس میشود. استان قزوین زمستانهای سردی دارد، اما در فصل تابستان هوا نسبتا معتدل است. بهترین زمان برای سفر به قزوین را میتوان بهار دانست؛ یعنی زمانی که دشتها و تپهها سرسبز و باطراوتاند و هنوز گرما به سراغشان نرفته است. تابستانگذرانی در ارتفاعات استان، یک انتخاب خوب است. این تنوع آب و هوایی و همچنین پیشینه تاریخی، این استان را به مکانی مناسب جهت تفریح و گردشگری تبدیل کرده است. چند نمونه از اماکن تاریخی و گردشگری این استان عبارتند از: قلعه الموت در الموت قزوین، دریاچه آوان در الموت قزوین، دره گرماگلو در الموت قزوین، پارک جنگلی و دهکده طبیعت باراجین قزوین، بازار قزوین، کاخ چهل ستون قزوین، کلیسای کانتور قزوین، چنار خونبار الموت قزوین، مسجد النبی قزوین، امامزاده شاهزاده حسین قزوین، کاروانسرای سعدالسلطنه قزوین، عمارت باغ سپهدار قزوین و… .
از غذاهای محلی این استان می توان، قیمه نثار را نام برد که بدون شک معروفترین غذای محلی استان قزوین است. غذایی خوشمزه که برنج، گوشت، خلال بادام و خلال پسته تعدادی از مواد اولیهاش هستند. کوکوی شیرین قزوینی دیگر غذای محلی این استان است که چیزی شبیه به کوکوی سیب زمینی معمولی است، با این تفاوت که شکر و گلاب هم به آن اضافه میشود.
شیرینیهای متنوع و خوشطعم جزء جذابترین سوغاتیهای قزوین هستند. باقلوای قزوین، نان قندی و نان چایی تنها نمونههایی از شیرینیجات قزوین هستند.
فرش و گلیم در فروشگاههای صنایع دستی قزوین به وفور یافت میشوند. منجوقدوزی (نم نم دوزی) و موج بافی دو نمونهی دیگر از صنایع دستی این استان هستند. موج پارچهای است که از آن در ساخت پتو، پشتی، رویهی کرسی و سجاده استفاده میشود.
در زیر تصاویری از اماکن گردشگری استان قزوین برای بازدید شما قرار داده شده است:











