کردستان سرزمین سردی است که مردمانش دلی گرم دارند و میزبانیشان زبانزد است. معنای لغوی کردستان که اولین بار به طور رسمی در زمان سلجوقیان مورد استفاده قرار گرفته است، سرزمین کردهاست. پیشینهی سرزمین کردستان به زمان مادها برمیگردد. از نظر وسعت، در رتبه سیزدهم و از نظر جمعیت در رتبه هیجدهم استان های کشور واقع شده است. در سال ۱۳۳۷ این استان به شکلی که امروز میشناسیم –با شهرهای سنندج، قروه، گروس و سقز- تشکیل شد. پس از آخرین تقسیمات کشوری، سنندج به عنوان مرکز استان و همچنین دارای نه شهرستان دیگر که عبارتند از: بانه، بیجار، سقز، قروه، مریوان، دیواندره، کامیاران، سروآباد، دهگلان.
کردستان سرسبز از شمال به استانهای آذربایجان غربی و زنجان، از شرق به همدان و بخشی از زنجان، از جنوب به کرمانشاه و از غرب به عراق میرسد و مردمش به زبان کردی سخن میگویند، ناگفته نماند که در بخشهایی از این استان مردم به زبان آذری نیز حرف میزنند. کردستان جنگلهای زیادی دارد که بیشتر جنگلهای استان دراطراف شهرهای بانه و مریوان واقع شده و بعد از جنگلهای شمال ایران در درجه دوم اهمیت قرار دارد. مهمترین درختان این استان بلوط، گلابی، گردو، سیب وحشی، پسته وحشی، زالزالک، آلبالو جنگلی، نارون، افرا و درختهایی مانند گز و بید وحشی در کنار رودخانه است. از مهم ترین و مشهورترین رودهای جاری در استان کردستان، رود سیروان است.
این استان کوهستانی که تحتتاثیر آبوهوای مدیترانهای قرار دارد در بهار و تابستان آبوهوایی خنک و معتدل دارد؛ بارندگی فصل بهار و بارش برف سنگین زمستانی به دلیل همین تودههای هوای گرم و مرطوب مدیترانهای است. مهمترین رود جاری در این استان، رود خورخوره و بلندترین نقطه این استان، کوه پنجه علی با ارتفاع ۲۹۴۰ متر می باشد.
پیش شماره تلفن های ثابت در این استان ۰۸۷ بوده و خطوط تلفن دائمی اوپراتور همراه اول با ۰۹۱۸ شروع می شود. همچنین پلاک گذاری خودروهای این استان با کدهای ایران ۵۱ و ۶۱ انجام می گردد، که کد ۵۱ جهت راهنمایی و رانندگی سنندج منظور شده و کد ۶۱ جهت سایر شهرستان های این استان در نظر گرفته شده است. به گونه ای که حرف(ب، م) جهت سقز، حرف(ج) جهت بیجار، حرف(د، ه) بانه، حرف(س، ن) جهت قروه و دهگلان، حرف(ص، و) جهت مریوان، حرف(ط) جهت دیواندره، حرف(ق) جهت کامیاران، حرف(ل) جهت سروآباد اختصاص یافته است.
نان شیرمال بیجار، کماج و حلوا سوهانی بیجار، انواع تخمه بودادهی سقز، شیرینیهای سنتی مانند بادام سوخته، شیرینی کنجدی گزانگبین و شکری، برساق، سقز، عسل و روغن طبیعی، نان برنجی، کاک، باسلوق، انواع خشکبار و مویز در کنار سوغات صنایعدستی از جمله مواردی هستند که میتوان از شهرها و مکانهای مختلف کردستان تهیه کرد.
سابقهی طولانی، فرهنگ غنی، جشنها، صنایع دستی شهرهای مختلف استان، طبیعت بکر و جاذبههای دیدنی، این استان را به مقصدی مهم برای گردشگران تبدیل کرده است. گزیده ای از اماکن گردشگری این استان عبارتند از: مسجد جامع سنندج، مجموعه تفریحی فرهنگی آبیدر سنندج، عمارت آصف سنندج، دریاچه زریوار مریوان، اورامانات در مرز مشترک ایران و عراق، پل تاریخی گاران در مریوان، آبشار گویله مریوان، مراکز خرید بانه، روستای پلکانی پالنگان کامیاران، غار تاریخی کرفتو در دیواندره، کوه آوالان در سنندج، رود سیروان در هورامان، روستای تنگی سر در کامیاران و… می باشد.
در زیر تصاویر منتخب از نقاط دیدنی استان کردستان برای شما قرار داده شده است:












