استان لرستان سرزمین چشمهها، سرابها، تالابهای متعدد و آبشارهاست و در غرب ایران قرار گرفته است. از اهمیت تاریخی آن همین بس، که در موزه ملی ایران، تنها استانی است که یک بخش از چهار بخش موزه را به خود اختصاص داده است. یافتههای باستانشناسی، استان لرستان را یکی از اولین سکونتگاههای انسان معرفی میکنند. مادها و پس از آن سکاها اولین اقوامی بودند که در این منطقه ساکن شدند. مردم لرستان به گویشهای مختلف لری –لری بختیاری، لری خرمآبادی و گویش مخصوص بروجرد- سخن میگویند. بخشی از استان هم به زبان لَکی حرف میزنند.
از نظر وسعت در رتبه شانزدهم و از نظر جمعیت در رتبه شانزدهم استان های کشور واقع شده است، مرکزش شهر خرم آباد است و علاوه بر آن، دارای ۱۰ شهرستان دیگر نیز میباشد. این شهرستانها شامل ازنا، الیگودرز، بروجرد، پلدختر، چگنی، دلفان، دورود، رومشکان، سلسله و کوهدشت می باشد.
سرزمین کوهستانی لرستان با استانهای همدان و مرکزی از شمال، اصفهان از شرق، خوزستان از جنوب و کرمانشاه و ایلام از غرب همسایه است. مرز باریکی در جنوب شرقی نیز آن را به چهارمحالوبختیاری وصل میکند. آبوهوای استان متغیر است و آن را چهارفصل مینامند. به عنوان مثال وقتی شمال لرستان برفیست، در جنوب آن هوایی بارانی و نهچندان سرد حکمفرمایی میکند. خرمآباد که مرکز این استان است آبوهوایی معتدل دارد، بهارش از اسفند آغاز میشود و تابستانی زودرس دارد که از اردیبهشت پدیدار میشود. درختان نارون، بلوط، بادام و گردو در این استان بسیار دیده میشود. سراسر لرستان را رشته کوه زاگرس در بر گرفته است. اشترانکوه، گرین، قالیکوه، چهلنابالغان برخی از کوههای این استان را تشکیل میدهند. لرستان که ۲۰درصد آبهای کشور را در خود دارد، یکی از استانهای پر آب کشور به شمار میرود. به دلیل آب و هوای منحصربه فرد، دارای جاذبه های طبیعی و گردشگری متنوعی است، که برخی از آنها عبارتند از: قلعه فلک الافلاک در خرم آباد، دریاچه کیو در خرم آباد، بام لرستان در خرم آباد، آبشار نوژیان در خرم آباد، دریاچه گهر در دورود، خانه تاریخی ابو در خرم آباد، مخمل کوه در خرم آباد، آبشار آب سفید الگودرز، دشت لاله های واژگون الگودرز، دره شیزر در کوهدشت و… می باشد.
پیش شماره تلفن های ثابت در این استان ۰۶۶ بوده و خطوط تلفن دائمی اوپراتور همراه اول با ۰۹۱۶ شروع می شود . همچنین پلاک گذاری خودروهای این استان با کدهای ایران ۳۱ و ۴۱ انجام می گردد که کد ۳۱ جهت راهنمایی ورانندگی شهرستان خرم آباد منظور شده و کد ۴۱ جهت سایر شهرستان های این استان در نظر گرفته شده است. به گونه ای که حرف(ب) جهت بروجرد ، حرف(ج) جهت الیگودرز، حرف(د) جهت دورود، حرف(س) جهت کوهدشت، حرف(ص) جهت دلفان، حرف(ق) جهت ازنا، حرف(ط) جهت پلدختر، حرف(ل) جهت سلسله اختصاص یافته است.
مهمترین قله کوه در این استان، اشترانکوه با ارتفاع ۴۱۵۰ متر و از رودهای مهم جاری در این استان می توان، ماربره, گهر رود، دره دایی و دره دزدان را نام برد.
مراتع فراوان و بارندگی مناسب، امکان پرورش دام و کشاورزی را در این منطقه فراهم نمودهاست. ساکنان مناطق شهری، پیشهور، بازرگان یا صنعتگر بودهاند. امروزه درصد قابل توجهی از ساکنان شهرها را کارمندان ادارات دولتی، آموزشی و نظامی تشکیل میدهند. دامپروری از جمله فعالیتهای مهم مردم این استان بهشمار میرود. از لحاظ صنعتی نیز استان لرستان در حال توسعه میباشد که میتوان به صنایع ساختمانی، سیمان، فلزی، سرامیک، غذایی، پوشاک، صنایع دستی و شیمیائی اشاره کرد. معادن این استان شامل سنگ تراورتن، مرمریت، فلدسپات، تالک، سنگ آهک، سرب و روی میباشد. بیش از چهل گونه از صنایع دستی در استان لرستان رواج دارند که مهمترین آنها عبارتند از: فرش بافی، ورشوسازی، گلیم بافی، قلمزنی روی ورشو، جاجیم بافی، خراطی چوب، نمد مالی، ساخت و قلم زنی مصنوعات ورشویی، سیاه چادر بافی، گیوه دوزی و گیوه بافی را نام برد.
عسل، روغن حیوانی دلفان، نان ساجی و شیرینی آردی خرمآباد، نان شیرمال و حلوا اردهی بروجرد، کلوچه و سمنوی بروجرد، برساق، کاک و انواع حلوا تعدادی از سوغاتیهای خوشطعم لرستان هستند.
در زیر تصاویر منتخب از نقاط دیدنی استان لرستان برای شما قرار داده شده است:









