.

دوشنبه, ۳ مهر , ۱۴۰۲

راه شما جوانان نیروی دریایی، راهی پر افتخار است.
                                   حضرت آیت‌الله خامنه‌ای

مرکزی – اراک

استان مرکزی، محل پرورش معروفترین انار و پایتخت پرورش گل و گیاه در ایران! به استناد منابع تاریخی، در هزاره اول قبل از میلاد قسمتی از ایالات ماد بزرگ بود که تمام قسمت مرکزی و غربی ایران را در بر می گرفت و از کانون های قدیم استقرار در فلات ایران به شمار می رود .

این استان به پایتخت صنعتی ایران مشهور است. ناگفته نماند که امیرکبیر زاده‌ی هَزاوه از روستاهای این استان است. این استان در‌ محدوده مرکزی ایران واقع گردیده، به گونه‌ای که از شمال به استان های تهران و قزوین، از جنوب به استان های لرستان و اصفهان، از شرق به استان قم و از غرب به استان همدان محدود می شود. می توان گفت این استان در محل تلاقی بین دو رشته‌‌کوه البرز و زاگرس قرار گرفته و تنوع زیستی جذابی را در خود جای داده‌است .

از نظر وسعت در رتبه چهاردهم‌ و از نظر جمعیت در رتبه نوزدهم استان های کشور واقع شده، مرکزش شهر اراک بوده و علاوه بر آن، دارای ۱۱ شهرستان دیگر نیز می‌باشد. این شهرستان‌ها شامل زرندیه، ساوه، تفرش، فراهان، کمیجان، آشتیان، خنداب، دلیجان، محلات، خمین، شازند می‌باشند.

از نظر پیشینه تاریخی،زمانی که آریایی‌ها وارد ایران شدند که متشکل از سه قوم بودند، گروهی با نام قوم پارس در مناطق جنوبی کشور مستقر شدند، گروه دوم پارت‌ها بودند که در قسمت شرقی ایران ساکن شدند و گروه سوم مادها بودند که در مرکز و غرب ایران سکنی گزیدند، که یکی از مناطقی که مادها در آن اقامت داشتند و به نام ماد سفلی یا ماد بزرگ مشهور بوده است قسمت بزرگی از استان مرکزی امروزی را در برمی گرفته است .

این استان دارای جاذبه های فراوانی همچون تالاب میقان، بازار اراک، ارگ حکومتی اراک(برج شیشه)، حمام چهارفصل، روستای هزاوه، خانه حسن پور، کلیسای مسروپ مقدس، منطقه حفاظت شده هفتاد قله، مدرسه سپهدار و… بوده و علاوه بر این، مهد پرورش مشاهیری چون امیرکبیر، قائم مقام فراهانی، دکتر مصدق، پروفسور حسابی و پروین اعتصامی می باشد.

پیش شماره تلفن های ثابت در این استان ۰۸۶بوده و خطوط تلفن دائمی اوپراتور همراه اول با ۰۹۱۸شروع می شود. همچنین پلاک گذاری خودروهای این استان با کدهای ایران ۴۷ و ۵۷ انجام می گردد که کد ۴۷ جهت راهنمایی ورانندگی شهرستان اراک منظور شده و کد ۵۷ جهت سایر شهرستانهای این استان در نظر گرفته شده است. به گونه ای که حرف(ب) جهت ساوه، حرف(ج) جهت خمین، حرف(د) جهت محلات، حرف(س) جهت تفرش و فراهان، حرف(ص) جهت دلیجان، حرف(ط) جهت آشتیان، حرف(ق) جهت شازند و حرف(ل) جهت زرندیه و حرف (ه) جهت خنداب اختصاص یافته است . 

بلندترین نقطه این استان، قله شهباز با ارتفاعی حدود ۳۳۸۸ متر بوده و رودخانه های مهم جاری در این استان شامل قره کهریز، لعل بار، مزلقان، شهراب، قره چای و قم رود می باشند .

استان مرکزی از جمله استان های صنعتی کشور محسوب می شود. وجود صنایع مادر در اراک و کارخانجات تولیدی مختلف در ساوه، این منطقه را به یکی از قطب های صنعتی کشور مبدل کرده است . مهمترین کارخانه های صنعتی استان عبارتند از : لاستیک سازی پارس (تایر پیروزی) ماشین سازی، الومینیوم سازی، کابل سازی، کمباین سازی، کارخانه هپکو(سازنده ماشین آلات راه سازی) کارخانه های سازنده پروفیل و لوله های آبیاری آلومینیومی، کارخانه های آونگان(سازنده پایه فلزی انتقال نیرو)، کارخانه ادوات کشاورزی، کارخانه تولید نورد آلومینیوم، تولید رنگ، پالایشگاه، پتروشیمی، نیروگاه و … .

قرارگیری این منطقه در فلات مرکزی ایران، باعث رونق کشاورزی نیز گردیده است . انار ساوه از محصولات بسیار معروف باغات این استان می باشد . علاوه بر آن، حبوبات علی الخصوص لوبیا به همراه انواع گیاهان زینتی نیز  از عمده محصولات زراعی و پرورشی این استان محسوب می شوند . پیشنهاد میکنیم اگر قصد سفر به این استان را دارید، بازدید از مزارع و گلخانه های پرورش گیاهان زینتی را در اولویت برنامه های خود قرار دهید .

سایت راه افتخار در این قسمت تصاویر منتخب از نقاط دیدنی استان مرکزی را برای شما قرار داده است:

بازار اراک
برج شیشه اراک
تالاب میقان اراک
حمام چهارفصل اراک
خانه حسن پور اراک
طبیعت روستای هزاوه فراهان
کلیسای مسروپ مقدس اراک
مدرسه سپهدار اراک
نمایی از منطقه هفتاد قله اراک

دیدگاهتان را بنویسید

*

code

بستن منو