کشور فراعنه، در شمال شرقی قاره آفریقا و جنوب غربی منطقه خاورمیانه واقع شده که پیشینه تاریخ تمدنی کهن را داراست. در حال حاضر از نظر وسعت رتبه سیام و از نظر جمعیت رتبهء سیزدهم کشورهای جهان را دارد. پایتخت آن شهر قاهره بوده و میتوان شهر بندری اسکندریه را مهمترین شهر آن پس از پایتخت دانست. این کشور از شمال با دریای مدیترانه، از جنوب با کشور سودان، از شرق با دریای سرخ و از غرب با کشور لیبی همسایه است.
کانال معروف سوئز که راه ارتباطی بین اقیانوس هند و دریای سرخ با دریای مدیترانه است، تحت حاکمیت این کشور عربی زبان قرار دارد. واحد پول مصر، لیره بوده و مهمترین رود جاری در آن، رود نیل -طولانیترین رود جهان- میباشد .
از نظر گردشگری آنقدر غنی است که در گذشته دو تا از عجایب هفتگانه جهان را در خود جای داده بود، هرچند که در حال حاضر فقط یکی از آنها پابرجاست. اولی فانوس دریایی اسکندریه که در قرن ١۴میلادی بر اثر وقوع زلزله ویران شد و دومی، یکی از عجیبترین ساختههای دست بشر که هنوز هم به طور کامل جزئیات آن کشف نشده و داستانها و حدس و گمانهای فراوانی درباره ساخت آنها مطرح است بنام “اهرام ثلاثه”
سایت راه افتخار، در اینجا با ارائه تصاویر منتخب، به شرح مختصری از برخی دیدنیهای کشور مصر میپردازد.
اهرام
مجموعه اهرام جیزه نام مجموعه اهرام تاریخی ساخته شده در دوران مصر باستان است که در حاشیه جنوب غربی شهر قاهره کنونی واقع شدهاست. هرم بزرگ جیزه یکی از اهرام در مجموعه اهرام جیزه و تنها بازمانده عجایب هفتگانه جهان به شمار میآید. قدمت اهرام جیزه به دودمان چهارم مصر میرسد که نامهای این اهرام عبارتند از خوفو، خَفرِع و مَنقُرع که خوفو بزرگترینشان و یکی از عجایب هفتگانه است. افزون بر سه هرم اصلی، چند هرم کوچکتر، مجسمهٔ اِسفینکس و کشتی بزرگ مصری متعلق به ۲۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح نیز در منطقه جیزه واقع شدهاست. برخی از پژوهشگران، تاریخ ساخت اهرام را به بیش از ۱۲ هزار سال پیش نسبت میدهند که هنوز منبع موثقی در این مورد یافت نشدهاست.
دره پادشاهان
درهٔ پادشاهان نام درهای باستانی در کشور مصر است که در دوران باستان به عنوان گورستان فرعونها مورد استفاده قرار میگرفته است. درهٔ پادشاهان در کرانه باختری رود نیل و در مقابل شهر باستانی تِبس قرار دارد. مقبره بسیاری از پسران رامسس بزرگ از جمله توت آنخ آمون در دره پادشاهان واقع شدهاست.
موزه مصر
موزه مصر با بیش از ۱۶۰هزار اثر باستانی مربوط به مصر باستان، یکی از غنیترین موزههای جهان در زمینه مصرشناسی است. این موزه در نزدیکی میدان تحریر، در مرکز شهر قاهره واقع شدهاست. موزه مصر دارای بخش ویژهای است که منحصر به مومیاییهای ۲۷ عضو خاندان سلطنتی مصر از جمله توتآنخآمون است.
مجسمه بزرگ ابوالهول
مجسمه بزرگ جیزه که اغلب با نام ابوالهول خوانده میشود، تندیسی از سنگ آهک است واقع در جیزه که به شکل ابوالهولی نشسته است. این تندیس، همانند یک ابوالهول افسانهای بدن شیر با سر انسان را دارد و در کرانه شرقی رود نیل قرار دارد. این تندیس بزرگترین تندیس سنگی ساخته شده توسط انسان بر زمین است که ۷۳٫۵ متر طول، ۶ متر عرض، و بیش از ۲۰ متر ارتفاع دارد. این تندیس در سال ۱۸۱۶ توسط کاپیتان کاویجیالا کشف شد و در آن هنگام معبدی میان دو پای جلویی شیر وجود داشت.
کرنک
مجتمع معبد کرنک، که بیشتر با نام کرنک شناخته میشود، شامل ترکیب گستردهای از معابد کهن، کوچک، برجها و ساختمانهای دیگر مربوط به مصر باستان است. ساختن این مجموعه در زمان سلطنت سنوسرت یکم در دوران پادشاهی میانه آغاز شد و در دوره بطلمیوسی ادامه پیدا کرد، اگر چه بسیاری از ساختمانهای موجود از زمان پادشاهی نوین هستند. نام مجموعهٔ کرنک گرفته شده از روستایی به نسبت جدید در نزدیکی آن به نام الکرنک در حدود ۲٫۵ کیلومتری شمال لوکسور است.
معبد اقصر
معبد اقصر نام معبد و نیایشگاهی باستانی در کشور مصر است که در کرانه شرقی رود نیل و در وسط شهر تاریخی اقصر واقع شده است. این معبد توسط دو تن از مشهورترین فراعنه مصر به نامهای آمن هوتپ سوم و رامسس بزرگ برای آمون ساخته شده بود. قدمت تاریخی معبد اقصر به بیش از ۴۰۰۰ سال پیش باز میگردد.
ابوسمبل
ابو سمبل، معبدی است که توسط رامسس دوم میان سالهای ۱۲۷۹–۱۲۱۳ پیش از میلاد در روستای نوبه در جنوب مصر ساخته شد. این معبد در میراث جهانی یونسکو ثبت شدهاست.
سقاره
سقاره محوطهای بزرگ و باستانی برای به خاک سپاری مردگان در مصر باستان بودهاست و درگذشتگان پایتخت(ممفیس) در آن به خاک سپرده میشدند. این مکان در بر گیرنده هرمهای بسیاری، از جمله هرم پلکانی شاه جوزر که معروفیت جهانی دارد، است. مصطبه های بسیاری نیز در این محوطه وجود دارند. این منطقه که ابعادی برابر با ۷ در ۱٫۵ کیلومتر دارد، در ۳۰ کیلومتری جنوب قاهره قرار گرفته است . نام سقاره از نام قبیله «بنی سقار» که در آن محل زندگی میکنند، گرفته شدهاست.
فیله
فیله جزیرهای است در رودخانه نیل نزدیک به سد اسوان که مجموعه نیایشگاههایی از مصر باستان مربوط به پرستش ایسیس، ایزدبانوی باروری و همسر اوسیریس در آن قرار داشت. فیله در نزدیکی آبشاری میان دو سد اسوان قرار گرفتهاست. جزیره فیله به خاطر زیبایی طبیعت خود شهرت دارد. جزیره فیله امروزه در دریاچه ناصر قرار دارد که بر اثر ساخت سد بهوجود آمدهاست. پیش از ساخت سد، فیله جزیرهای در آبشار اول نیل بهشمار میآمد. ساختمان نیایشگاه فیله که با ساخت سد اسوان در دهه ۶۰ میلادی بهزیر آب میرفت توسط یک طرح مشترک دولت مصر و یونسکو بهطور کامل پیادهسازی شده و به جزیره اجیلیکا که در نزدیکی قرار دارد منتقل شده و در آنجا دوباره به شکل پیشین خود بنا شد. انجام این طرح ده سال به طول انجامید اما توانست یکی از زیباترین معابد مصر باستان را از نابودی نجات دهد.