متن …
صومعه گغارد
صومعه گغارد، در استان کوتایک ارمنستان قرار دارد. این صومعه بخشی از کوه مجاور آن است که از سنگ تراشیده شده و در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیدهاست. نمازخانه اصلی این صومعه در سال ۱۲۱۵ میلادی ساخته شد.
صومعه خور ویراپ
صومعه خور ویراپ صومعهای است متعلق به کلیسای حواری ارمنی؛ که در دشت آرارات، در نزدیکی مرز ترکیه واقع شدهاست. این صومعه حوزه علمیه دینی و محل اقامت جاثلیق ارمنستان میباشد. شهرت این صومعه مربوط به زمان زندانی شدن گریگور روشنگر توسط پادشاه تیرداد سوم میباشد این صومعه هماکنون یکی از زیارتگاههای اصلی ارمنیها میباشد.
معبد گارنی
معبد گارنی، نام یکی از آثار باستانی با معماری هلنی در «قلعهٔ گارنی»؛ که در ۲۷ کیلومتری شرق ایروان، در بین کوههای گغاما، در کنار روستای گارنی، قرار دارد.
صومعهٔ تاتو
صومعه تاتِو یا مجموعه کلیسای تاتِو، صومعهای است مرتبط به کلیسای حواری ارمنی، متعلق به سده نهم میلادی که در ۲۵۰ کیلومتری جنوب شرقی ایروان، نزدیکی روستای تاتو در استان سیونیک، ساحل راست رود وروتان واقع شدهاست. صومعه تاتِو یا مجموعه کلیسای تاتِو متشکل از سه کلیسا به نامهای تشکیل شدهاست. در سال ۱۹۹۵ میلادی به عنوان میراث جهانی یونسکو ثبت شدهاست. در سدههای چهاردهم و پانزدهم میزبان یکی از مهمترین دانشگاههای قرون وسطی ارمنستان به نام «دانشگاه تاتو» بودهاست. دانشگاه تاتو وقف ترویج علم، مذهب، فلسفه و تکثیر کتابها و پیشرفت نگارگری ارمنی شده بود.
میدان جمهوری
میدان جمهوری ایروان، میدان مرکزی شهر ایروان میباشد که توسط خیابانهای آبوویان، «نالبندیان»، «تیگران بزرگ»، «وازگن سارگسیان» و «آمیریان» قطع میشود. این میدان بیضی شکل میباشد. میدان جمهوری ایروان بخشی از طرح اصلی سال ۱۹۲۴ شهر ایروان است توسط معمار آلکساندر تامانیان طراحی شد و ساخت آن در سال ۱۹۲۶ آغاز و فاز نخست آن در سال ۱۹۵۰ تکمیل شد و سرانجام در ۱۹۷۷ میلادی به پایان رسید. این میدان با نام میدان لنین شناخته میشد. در سال ۱۹۴۰، مجسمهای از لنین، رهبر اتحاد شوروی در ضلع جنوبغربی میدان جمهوری بنا شده بود که در سال ۱۹۹۰ برچیده شد. بناهای پیرامونی میدان از سنگهای توف ارمنستان به رنگهای سرخ و سفید بنا شدهاست و پی آنها نیز از سنگ بازالت میباشد. ساعت برج ساختمان دولت در شهر مسکو ساخته و در ژوئیه سال ۱۹۴۱ به شهر ایروان انتقال داده شد.
ماتناداران
بنیاد دست نوشتههای کهن ماتِناداران در ایروان از بنیادهای برجسته ارمنستان و از گنجینههای پرمایه جهان و مایه سرافرازی این کشور است. نام کامل این بنیاد، ماتنادارانِ مسروپ ماشتوتس است که به نام ماشتوتس ابداعکننده الفبای زبان ارمنی، نامگذاری شدهاست. موزه ماتناداران تا ۱۹۵۹ میلادی، قریب به یازده هزار متن خطی به زبان ارمنی قدیم و دیگر زبانهای کهن مشرق زمین در آن نگهداری میشدهاست که امروزه بر شمار آن افزوده شده و رقم تقریبی هفده هزار نسخه را در بر میگیرد.
نوراوانک
نوراوانک یک صومعه متعلق به سدهٔ سیزدهم میلادی در ارمنستان است. این صومعه در ۱۲۲ کیلومتری ایروان در درهٔ رودخانهٔ آماغو و در نزدیکی شهر یغگنادزور قرار گرفتهاست. نام نوراوانک در زبان ارمنی به معنی «صومعهٔ نو» است.