متن ….
ایا صوفیه
ایاصوفیه یک بنا و عبادتگاه تاریخی واقع در استانبول ترکیه است که به عنوان کلیسای جامع مسیحی ارتدوکس، کلیسای جامع کاتولیک رومی، مسجد عثمانی و یک موزه سکولار استفاده شدهاست. از ژوئیه سال ۲۰۲۰ این بنا توسط رئیسجمهور ترکیه دوباره بهعنوان مسجد طبقهبندی شدهاست. ایاصوفیه از سوی سازمان یونسکو به عنوان میراث جهانی ثبت شده و مورد احترام مسیحیان و مسلمانان است و از مهمترین مکانهای توریستی ترکیه محسوب میشود. این بنا یادگار امپراتوری روم شرقی و شاهکار معماری بیزانسی است و یک کلیسای مسیحیت شرقی بود که ساختمان فعلی آن در دوره امپراتوری بیزانس به سال ۵۳۲ میلادی بنا به دستور همسر امپراتور ژوستینین یکم، تئودورا ساخته شدهاست. برای بازسازی بنا دو معمار به نامهای ایسیدوروس و آنتییوس مأموریت یافتند. بنا با کار ۱۰ هزار کارگر در طول پنج سال و تحت نظر ۱۰۰ استاد باشی تکمیل شد و به تاریخ ۲۷ آرالیک ۵۳۷ افتتاح شد.
مسجد سلطان احمد
مسجد سلطان احمد مسجدی است که در شهر استانبول واقع شدهاست. این شهر که در زمان امپراتوری عثمانی طی سالهای ۱۴۵۳ تا ۱۹۲۳ پایتخت این کشور بودهاست، یکی از زیباترین شاهکارهای معماری اسلامی است که به علت وجود کاشیهای آبی رنگ در طراحی داخلی به «مسجد آبی» نیز شهرت دارد.
کاخ توپقاپی
کاخ توپقاپی واقع در استانبول از قصرهای معروف امپراتوری عثمانی است که از ۱۴۶۵ تا ۱۸۵۳ مرکز اداری این امپراتوری بود. سلطان محمد فاتح در ۱۴۵۹ دستور ساخت این قصر را داد و کار ساختن آن در ۱۴۶۵ به پایان رسید. این قصر بین شاخ طلایی و دریای مرمره در استانبول واقع شده و چشماندازی بسیار عالی به تنگه بسفر دارد. در ۱۸۵۳ سلطان عبدالمجید تصمیم گرفت محل اقامتش را به قصر تازهساز دلمهباغچه منتقل کند که نخستین کاخ مدل اروپایی شهر بود. امروز قصر توپقاپی به موزه تبدیل شدهاست و از جذابترین جاذبههای توریستی ترکیهاست. در این موزه بسیاری از آثار ادبی و هنری ایران نیز نگاهداشته میشود. در این موزه آثاری همچون لباس پیامبر اسلام، شمشیرهای مختلف او، دندان، مو، کفش او و … نگهداری میشود.
بازار بزرگ استانبول
بازار بزرگ استانبول به معنی «بازار سرپوشیده، همچنین Büyük Çarşı، به معنی» بازار بزرگ در استانبول یکی از بزرگترین و قدیمیترین بازارهای سرپوشیده در جهان است. این بازار دارای ۶۰ راهرو و بیش از ۳۰۰۰ مغازه بوده و روزانه حدود ۲۵۰هزار تا ۴۰۰هزار بازدیدکننده اعم از توریستها یا ساکنین محلی برای خرید به این بازار مراجعت میکنند. بازار بزرگ در سال ۱۴۵۵ به دستور سلطان محمد فاتح ساخته شد و در قرن ۱۶ گسترش پیدا کرد.
تنگه بسفر
تنگهٔ بُسفُر یا تنگهٔ بوسفور باریکه آبی در کشور ترکیه است که دریای سیاه را به دریای مرمره پیوند می دهد . این تنگه دو قاره اروپا و آسیا را از یکدیگر جدا میکند. شهر استانبول در دو طرف این تنگه قرار دارد. طول متوسط بُسفُر در حدود سی کیلومتر و عرض آن میان حدّ تقریبی ۷۰۰ تا ۳۵۵۰ متر است. در مرکز این آبراه یک جریان تند در جهت دریای سیاه به دریای مرمره وجود دارد، ولی در زیر سطح آب جریان دیگری در جهت مخالف در دو سوی آبراه وجود دارد. از مواضع عمدهای که در دو سوی تنگه واقع است میتوان اینها را ذکر کرد: بشیکتاش، رومایلی حصاری، پاشا باغچهسی، آناتولی حصاری، اسکودار.
مخزن آب باسیلیکا
سازههای آبی بازسازیشده سال ۵۴۲ میلادی
کاخ دلمهباغچه
کاخ دلمهباغچه در شهر استانبول ترکیه، در سمت اروپایی تنگه بسفر واقع شدهاست و از سال ۱۸۸۹ تا ۱۹۰۹ میلادی از این مکان به عنوان مرکز اداری اصلی امپراتوری عثمانی استفاده میشدهاست.
برج گالاتا
برج گالاتا یک برج قرون وسطایی است که در منطقه گالاتا استانبول دقیقاً در قسمت شمالی شاخ طلایی قرار گرفتهاست. این برج به هدف اهداف نظامی ساخته شد و دیوارهایی به پهنای ۳٫۷۵ متر دارد. بلندای برج ۹ طبقه گالاتا تا نوک آن ۶۶٫۹ متر بوده و از کیلومترها دورتر قابل مشاهده است. برای بازدید از این برج نیازی به رزرو کردن بلیط نیست و کافیست به آن مراجعه کنید و از آن بازدید کنید. فضای داخلی برج گالاتا مانند یک موزه سازماندهی شدهاست و طبقه آخر آن به یک رستوران ختم میشود. بازدید از برج ممکن است چند ساعت زمان نیاز داشته باشد.